byromania 2 – marea dezvaluire

Gata si cu byromania 2. Nu stiu daca va exista si un 3, cine stie, poate sint inspirat si mai facem unul de DVD. Sau poate nu.
In primul rind vreau sa-i multumesc lui Alex Trifan (si colegului sau Vlad Valceanu), care au facut (benevol, ca de obicei) implementarea web a conceptului, cu cookies and all. Excelenta treaba !!
Mi-ar fi placut si mai tare sa existe timerul din prima zi, am fi evitat pagini si pagini de incercari ale tuturor trupelor si pieselor romanesti, cu sau fara logica. Din cite am vazut mai tirziu, strategia nu s-a schimbat foarte tare, doar rabdarea a crescut :)

Asa. Raspunsurile, deci.
Ca si data trecuta, majoritatea nivelurilor includ multiple capcane pentru amuzamentul meu mirsav personal – urmarind logurile, in confortabila caldurica a cunoasterii raspunsurilor.
Amuzament cu atit mai mare cu cit unele nici macar nu erau voite – subconstientul insa vegheaza, si we don’t mess with subconstientu’.
Majoritatea nivelurilor au fost in general gindite a fi rezolvate plecind de la artist – ghicesti artistul, pe urma ai o lista relativ redusa de piese intre care sa alegi.
Tot ca si data trecuta, toate imaginile aveau un nume care era un hint suplimentar.

1. Pentru cei care au jucat byromania 1, deja vu-ul de la 1 poate da doua reactii: e la fel (multi au introdus automat “aici”) sau OMG not again. De data asta chiar trebuia sa clicati pe “apesi”-ul din iarba, da. All hail the mighty Alex Trifan care a reusit nu doar sa nu se transforme cursorul in mina, ci nici sa nu apara linkul in status bar in toate browserurile mari, chestie care teoretic nu e posibila in versiunile noi. Potential de hacking sporit aici.
Asadar, numai ce rasuflam usurati ca am gasit unde sa clicam ca apare a doua jumatate a problemei, si anume un lung sir de punctulete, diezi si dolari. Cu exceptia Internet explorer, browserele afiseaza asta corect. In finalul textului exista stringul osutaoptzecidecaracterelatimesiveivedea. Mai pe romaneste, redimensionezi fereastra browserului pina se intimpla ceva, mai precis se clarifica o imagine ASCII art. Daca nu se intimpla asta – poti incerca si in Notepad cu wordwrap activat – fie ti-ai schimbat fontul de afisare, fie ai un ecran prea mic, caz in care micsorezi fontul – in browser e foarte simplu, ctrl+scroll mouse. Na, sa iasa 180 caractere pe rind.
Rezultatul e probabil cea mai cunoscuta fotografie a lui Vali Sterian (facuta de Andries, ca fapt divers) si, vertical, in stinga EXER, in dreapta CITIU (a fost superfunny sa vad o intrare de tip titlu piesa = “exer”, artist = “citiu”, I kid you not).
Asadar, Vali (sau Valeriu, ambele functioneaza) Sterian – Exercitiu. Ala cu -tie in coada. In toate cozile.
Desigur, cel putin jumatate din raspunsurile introduse gravitau in jurul ierbii, de la George Nicolescu la Celelalte cuvinte.

2. Imi amintesc de revistele Rebus din copilarie (care sint oarecum responsabile pentru existenta byromaniei), si in care intotdeauna exista cel putin o anagrama de tip “carte”, cu autor-titlu. Asta e mai simplu, primele doua carti includ 4 anagrame ale aceluiasi nume: Nicu Alifantis. Restul e asa: Zeii pling = ploaie, zeul razboiului roman = Marte, iar “frica” in greceste se zice Phobos (fobie, da ?), care, alaturi de Deimos (=teroare), e o luna a planetei Marte. Nu martie.

3. Aici a fost simpatic pentru ca mi-am imaginat (probabil pe buna dreptate) ca nimeni nu se asteapta sa facem un cover dupa noi insine (cam cit de megaloman trebuie sa fii ?) Am facut-o pentru ca… na, veti vedea de ce cind o s-o ascultati.
bye bye RON, asadar. Acuarela, ca aia e Watercolor in romaneste. Nu “culoarea apei”.
Cineva a incercat toate piesele noastre traduse in romaneste, de la “Zorii de un om beat” la “Spiritul vremii”.

4. tta nu inseamna tata, ci te-te-a, Tetea. Adica porecla lui Baniciu. Iar scrisoarea de bun ramas sugereaza, daca te uiti la ea un timp, o Scrisoare de bun ramas.
Tematica despartirii fiind destul de comuna, a generat o gramada de raspunsuri simpatice, din care cel care m-a distrat cel mai tare a fost “Drumurile noastre” – Dan Spataru.

5. Codex Covericus e o gluma despre continutul albumului, si anume coveruri (desi ce avem pe disc sint mai curind reorchestrari totale, dar sa nu ne pierdem in tehnicalitati).
Imaginea este, sper, foarte usor de recunoscut ca apartinind filmului Modern Times cu Charlie Chaplin. Tradus in romaneste ca Timpuri Noi.
Si era de asteptat ca intr-un album numit Perfect sa existe piesa omonima. Banuiesc ca nimeni nu si-a batut capul mai mult de atit.
Exista si o solutie (aia cu scarpinatul cu mina stinga pe falca dreapta peste cap), si anume: literele 1, 3, 5 din Codex si 1, 3, 6 din Covericus sint asa: CDXCVI, adica 496. Google I’m feeling lucky, punk si avem “496 is most notable for being a perfect number”. Numerele perfecte sint cele care sint suma divizorilor lor (excluzindu-le pe ele insele): 6=1+2+3, 28 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14, urmeaza 496, 8128 etc.

6. Raspunsul evident aici era Banii vorbesc, desigur. De fapt, e vorba despre cu totul altceva.
Alta capcana ar fi Enescu – Oedip, ala cu sfinxul si cu viata lui interesanta de familie.
Am cap (de om, corp de leu), n-am nas, am cea mai celebra ghicitoare si sint pe spatele bancnotei cu Enescu: Sfinxul.
Simpatic aici ar fi ca pe spatele Enescului actual nu mai e Sfinxul (din Bucegi), e doar pe bancnota de 50 000, asa cum apare in imagine, o alta capcana.
Am si ajustat freza individului de pe 1 leu ca sa sugereze headdressul (cum dracu zici headdress in romaneste ? Podoaba de cap nu suna) Sfinxului egiptean.
Mia, dupa spusele lui Enescu, este una rea. Mie-rea. Ajutata de reteaua hexagonala de pe fundal, simbolul sau universal.

7. Ce au in comun un pinguin calator si o moara de vint ? Apolodor si Quijote ? Pe Ada Milea.
Piesa este Granita-n ranita, literalmente.
Condoleante celor care au incercat pe rind toate piesele Adei. Cred ca a durat ceva.

8. Pentru asta cred ca am fost injurat un pic. Da, chiar e in japoneza (imaginea se cheama “katakana”). M-a ajutat un amic fotograf japonez, Tomo Minoda, caruia ii multumesc mult. Aici sint multe de aflat pentru cei interesati, eu voi fi scurt: e scris in katakana, alfabetul special pentru transcrierea fonetica a denumirilor non-japoneze (mai sint 2 seturi de ideograme pentru cuvintele normale, dar nu intram acolo). Japoneza se scrie fie stinga-dreapta sus-jos, ca textul occidental, fie, curios, pe coloane, dar de la dreapta la stinga: sus-jos, dreapta-stinga. Practic, cele doua tipuri de scriere duc la situatia in care nu stii unde incepe o carte: daca e in prima varianta incepe la coperta la care ne-am astepta, in al doilea caz incepe la “sfirsitul” unei carti occidentale.
In cazul de fata e sus-jos dreapta-stinga. Punctele sint pauzele dintre cuvinte, iar linia verticala (chōonpu, care e orizontala in textul orizontal si verticala in textul vertical) indica o vocala lunga.
Dupa cum probabil stiti, alfabetul japonez nu include niste consoane care noua ne sint foarte familiare, si cel mai cunoscut exemplu este L. Japonezii nu il au, asa ca il inlocuiesc cu R. De unde Metar forever si Engrish.com. De asemenea, V-ul este un pic la limita existentei – e de gasit in katakana extinsa, nu cea clasica.
Ok, treaba e asa: in general, fiecare ideograma reprezinta o silaba (sau o vocala singura), cu citeva exceptii, intre care bara aia de dublare a vocalei si N-ul final. Niponii au oroare de consoane succesive, asa ca fiecare consoana (cu exceptia N-ului, si numai daca e la sfirsit de cuvint) trebuie urmata de o vocala. De unde apar tot felul de adaptari de nerecunoscut ale denumirilor vestice: aisu kurimu – ice cream, sandoitchi – sandwich etc.
Uite, incercati cu numele voastre: http://www.languages-of-the-world.us/YourNameIn/Japanese.html
Ce iese din ideogramele alea ? Ku-ri-su-te-a-n Va-shi-re, Sa-ruu-ta Ma
Adica Cristian Vasile – Saruta-ma. Pentru cine nu-si mai aminteste exact din 1930, Cristian Vasile e cel care a fost facut celebru de Zaraza. Care Zaraza, lucru putin cunoscut, e de fapt un cover dupa un tango uruguayan.
Putinele lucruri pe care le-am invatat despre japoneza facind asta m-au fascinat, recunosc. Pacat ca n-am mai mult timp sa aprofundez.

9. Howw-ul probabil ca e cel mai clar aici: mutra nedumerita a lui Dan – how-cum ? howw-Kumm ?
Textul e din 1001 de nopti (verificabil cu google, si daca nu, sigur nu e din Coran), trei cuvinte sint ingrosate: fara, o, fata. 1001 fara o fata=1000 fete, 1000 de chipuri.

10. Aici sigur se pleaca de la interpret, altfel n-ai cum. Iar interpretul e jumatate de Mircea cel Batrin si jumatate de Florian Pittis. Adica Mircea Florian, aka Florian din Transilvania. Piesa, gasibila dupa confruntarea cu lista lui de piese si vocalele prezente, este Ma simt minunat, ceea ce pare a ne spune si personajul suspendat.

11. Aici sint mai multe optiuni: vezi un autograf cu A si un desen al unui nene cu mustati care deseneaza, il recunosti pe Andries, stii ca ne place si ca mai si colaboram. Vezi ca trebuie sa faci nu stiu ce cu ochi si incerci Ochi de ciocolata, vezi ca nu-i, si ajungi la Ochii tai.
Sau te gindesti ce-o fi vrut sa zica asta cu deschiderea chakrelor si nu ajungi nicaieri.
Al treilea ochi nu e al treilea simbol in forma de ochi, ci al treilea i din text – ochi englezesc = eye, I. Deschide-l, adica fa-l mai deschis – functioneaza daca cresti puternic stralucirea monitorului, in I e scris “Ochii tai” vertical.

12. Asta-i foarte simpla, e una din cele doua piese care se stiau deja, asa ca am ales sa fie totusi, dar sa fie simpatice. Sper ca am reusit. Songul puscariasului – Nae Caranfil (nici n-am inclus numele interpretului in nivel). Cine-a gresit probabil a pus Cintecul puscariasului, dar e Songul. Ca intr-un musical, pentru ca nu e o piesa, ci mai mult un cuplet.

13. De partea cealalta a zidului, la lumina dar fara fasolica, Nae Caranfil – Songul politistului. Nu militianului. Si categoric nu “militeanului”.

14. Nu, nu e domnul din imagine – au incercat relativ putini varianta asta, semn ca totusi sintem perceputi ca avind limite. Drept pentru care ar fi foarte simpatic sa reorchestram dramatic o manea. Ramine sa gasim una cu versuri inteligente. Mai cautam.
Coordonatele de sus – “33.6, -122.1” introduse in googlemaps (roza vinturilor din centru sugereaza navigatia) duc in centrul orasului Phoenix, Arizona. Asta daca n-ati vazut phoenixul de jos.
Iar piesa este Mica tiganiada, dar uite ca nu mai tin minte de ce.
Apropo: Phoenix, nu Pheonix – sint zeci si zeci de “Pheonixuri”, uff.

15. Absint, August, A. E doar o coincidenta. August+absint (pelin) = Luna Amara.
Umbra cu capul A = Ambra, altfel spus chihlimbar. Cineva mi-a spus ca in august 2007 a murit Pittis, si asta e o coincidenta.

16. Aici se pare ca o nevinovata cratima a produs insomnii. N-am vrut. Adica am vrut, dar nu am intentionat. Nu cu cratima, oricum.
Raspunsul evident e Rosu si negru, deci nu e asta. Nici Copaci fara padure.
Rosul e o anagrama a literelor rosii, rezultind in doua cuvinte – de unde 2 sageti: Daca Vrei.
Ce ramine sint, desigur, Celelalte cuvinte. Asa-i ca-i simplu in retrospectiva ?

Ce nu-nteleg e de ce avem atit de mult Floyd, Zeppelin, AC/DC etc la raspunsuri. Care parte a lui “piese romanesti” nu era clara ?
Multa Mirabela Dauer, Loredana Groza si chiar Nicolae Iorga si Vadim Tudor, alti mari cintareti romani. Plus “negative crestine”, lol.
“byron – culoarea apei” e priceless.
Imi pare sincer rau de nervii celui care a incercat pe rind toate piesele Luna Amara, gresind “cihlimbar”, evident ca nu a primit confirmarea si nici nu s-a prins de typo.
In rest, suspect de putine injuraturi, multumesc !

Pentru moment, premiul de la nivelul secret ramine valabil, asa ca nu il divulg, sorry.

Sper ca nu v-ati enervat prea tare, felicitari tuturor, dar cu precadere cistigatorilor, multumim pentru efort, sint convins ca a fost considerabil !

…da’ nu-i asa ca va simtiti destepti dupa ce l-ati terminat ? :)

P.S. Mi-ar placea sa imi impartasiti aici parerile voastre ref la b2 (si eventualele alte moduri creative in care ati ajuns la raspunsuri).

sixu’

14

14 thoughts on “byromania 2 – marea dezvaluire

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. alxunder 9 ani ago

  hahaha :)) recunosc, eu m-am chinuit cu luna amara…a fost groaznic, da’ m-am invatat minte.
  cel mai amuzant mi s-a parut cum am ajuns eu la sfinx. m-am uitat la florile de pe bancnote…crini, crina mardare, sfinx experience, sfinx :)) era cat se poate de evident ca nu asta era legatura, da’ m-a amuzat.

  felicitari pt joc! la byromania 1 nu m-am incumetat, da’ cred ca m-as inhama la o a treia editie.

  bafta cu lansarea!

 2. Ametis 9 ani ago

  Cu putina fiziologie se mai putea ajunge intr-un fel la piesa ‘Ma simt minunat’. Nu putini sunt cei care s-au spanzurat din greseala pt ca hipoxia produce euforie si… te face sa te simti minunat :P pana la un punct. (Ca veni vorba de capcanele din subconstient).

 3. vic 9 ani ago

  felicitari pentru joc,cred ca ai 6 creiere sixule!

 4. Mishwu 9 ani ago

  In byron de nu erai, te-as fi urat extrem de mult.

 5. myke 9 ani ago

  stiati ca o raza x plecand din centrul bucurestiului mai exista un targoviste? Eu nu, dar am aflat gratie acestui minunat nivel secret. Si da, Vlad Tepes chiar este un oras, surprinzator in sud-est.

 6. myke 9 ani ago

  mai primim indicii pentru nivelul asta secret? renuntasem o perioada, dar acum m-a luat iarasi. ce fel de oras e?mic/mare, recunoscut pentru ceva anume, e un concert special, nu stiu, ceva.

 7. Pingback: Tweets that mention byromania 2 – marea dezvaluire « byron Music -- Topsy.com

 8. 6fingers 9 ani ago

  @Ametis: David Carradine stie :))
  @myke: huh ?
  E un oras din Romania, nu e in Bulgaria, iar hintul ar fi ca nu ai neaparata nevoie de toate datele din problema ca sa-l gasesti.

 9. miro 9 ani ago

  1. Am dat click si a aparut acea fereastra din care nu am inteles nimic, asa ca m-am uitat la poza si desigur dupa multe incercari, m-am gandit la voi cautand in codrul verde urma de cal, adica amintire cu haiduci, nu era, am incercat Cantec de Oameni (pe acest pamant oameni buni au fost), apoi Exercitiu.
  2. Dupa multe incercari, am descoperit ca textul contine fan, fa , am dedus ca e Alifantis cu care in plus stiu ca ati cantat si la Turda, apoi am inceput cu “ce bine ca esti”, “emotie de toamna”, iar a treia cred a fost norocoasa.
  3. La trei mi-a fost clar dinainte sa incep concursul ca piesa “Acuarela” va fi pe cd, findca o auzisem in vreo doua concerte cu Andries.
  4. La patru evident am incercat timpuri noi Tata, apoi dupa alte incercari, mi-am dat seama ca tta e tetea, iar apoi melodia a fost usor de ghicit dupa scrisoare.
  5.La 5 clar Modern Times, piesa am gasit-o dupa ce am luat la rand disografia.
  6. A fost cea mai grea, dupa mine, indiciu salvator a fost cand am vrut sa salvez poza in calculator si am vazut ca avea denumirea verso.
  7. Ada Milea a fost usor dupa Apolodor si Moara de vant, dar trebuie sa recunosc ca am incercat foarte mutle variante pana cand m-am uitat mai bine la acea “granita si “ranita”
  8. Sincer asta a fost cea mai simpla, fiindca daca salvai poza scria katakana si in rest google (cred ca inainte am incercat si ada milea mici si multi).
  9.dupa alte incercari am dedus ca how= kumm iar piesele le-am luat la rand fiindca nu stiam niciuna de la ei
  10. evident am crezut ca e pitis, sau piTTis, pasarea colibri, am incercat cetatea neamtului, dar apoi mi-am dat seama ca e Mircea Florian.
  11. Aici era clar ca si la 3 ca va fi piesa ochii tai pe cd dinainte sa incep jocul.
  12.13. Raspuns de la Guerilla de cand ati fost invitati anul trecut (foarte funny ce scrie pe pereti)
  14. Aici tre’ sa recunosc, am incercat si adrian minune fiindca m-am gandit ca faceti vreo parodie, si cred ca la fel s-au gandit si cei care au mai introdus. Dar deodata mi-a rasarit in cap ideea ca e mic si e si de etnie colorata, exact ca “mica tiganiada”. Sincer am transformat cifrele si mi-am dat seama ca sunt coordonate GPS dar in timp ce cautam m-am prins ca e mica tiganiada.
  15. Absinth e amar, plus ca voi ati avut concerte cu ei impreuna. Am incercat intai ego 4, rosu aprins (desi era verde), apoi am luat la rand piesele si am gasit.
  16. Aici chiar am nimerit trupa destul de usor si piesa, fara nici o logica

  A durat cam doua zile in total 3 ore cumulate.
  Oricum dupa ce am vazut ca sunt formatii si artisti consacrati a fost mult mai usor.
  Si ma pot mandri cu faptul ca nu am citit nici un hint dat de tine pe aici.
  Frumos concursul si frumos ca ati creat ceva interactiv, si destept. Acum sper sa pot descoperi si nivelul secret.

 10. Mihai L. 9 ani ago

  3. m-a inebunit nivelul asta, ma crezi ca am luat la rand aproape tot cenaclul flacara si multi alti artisti si formatii pana sa inteleg cat de evident e? :)) Odata ce am descoperit formatia, melodia a venit relativ repede (thank God i know a lil’ bit of english ca altfel nu cred ca m-as fi prins de “acuarela”) :))
  5. alt nivel la care mi-am batut capul… l-am recunoscut pe chaplin… dar nu mi-am dat seama ca are legatura cu filmul respectiv si deci numele formatiei, in schimb am cautat in repertoriul romanesc tot felul de melodii care sa-l includa si pe chaplin in versuri/titlu… It struck me dupa ce m-am gandit la rotile mecanice din fundal -> m-am gandit la ceas si de aici am ajuns la “timpuri noi” :))
  6. nivelul care mi s-a parut cel mai genial gandit, initial chiar am fost indus in eroare de bancnotele noi de 5 ron :P
  7. am incercat vreo 4 albume de ada milea pana sa gasesc melodia… pacat ca nu mi-am dat seama ca linia punctata semnifica o granita :-<
  8. un alt nivel care mi-a placut la fel ca si primul, i love codes :))

  Good Job guys! Chiar sper sa apara si byromania3 :D

 11. dani 9 ani ago

  mda..very nice jocul. Ma numar printre cei care au scris “Chihlimbar” gresit dupa care am incercat aproape toate melodiile de la luna amara…am tradus chiar si “deadend – fundaturi” :)

 12. 6fingers 9 ani ago

  multumesc pentru detalii, frumos !

 13. Andrei 9 ani ago

  Care mama ma-sii e “Spiritul vremii”?

 14. 6fingers 9 ani ago

  zeitgeist